Σε μια από τις ωραιότερες Μονές της Πελοποννήσου, στην κρεμασμένη από τα βράχια “Μονή Προδρόμου”, της ορεινής Αρκαδίας, προκαλούνται απρόσμενα γεγονότα, όταν ο Ηγούμενος του Μοναστηριού Θεόφιλος, καλεί τον φίλο του Αστυνομικό Επιθεωρητή Μίλτο Ξενίδη, να ερευνήσει μαζί με τους δύο συνεργάτες του, την Αστυνόμο Ρεβέκκα και τον Αστυνόμο Νάσο, την διπλή αυτοκτονία δύο μοναχών της Μονής.

Στην έρευνα καλείται να λάβει μέρος και ο Εκκλησιαστικός ανακριτής του Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.

Δέκα οκτώ μοναχοί, δύο Γέροντες, ο Ηγούμενος και δέκα φιλοξενούμενοι του Μοναστηριού (οκτώ ξένοι και δύο Έλληνες), αποτελούν το πάζλ που καλούνται να λύσουν οι τρείς αστυνομικοί μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, για να εξιχνιάσουν τους φόνους και τα διάφορα περίεργα γεγονότα που συμβαίνουν στην Μονή.

Γρήγορα οδηγούνται σε μυστηριακούς εκκλησιαστικούς δρόμους, που έχουν σχέση με το Βυζάντιο, τις Σταυροφορίες και τον “Ναό του Σολομώντα” στα Ιεροσόλυμα.

Μια αιφνιδιαστική επίσκεψη τους στην πανέμορφη “Καστροπολιτεία του Μυστρά”, θα τους αποκαλύψει συνταρακτικά στοιχεία για την επίλυση του πάζλ.

Γρήγορη πλοκή και όμορφες περιγραφές του Λούσιου ποταμού, του Μοναστηριού, της Ζάτουνας, του Μυστρά και των επτά Εκκλησιών του, δίνουν στο αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου, μια ευχάριστη προσέγγιση της ιστορίας και της θρησκευτικότητας αυτών των περιοχών, σε συνδυασμό με το μυστήριο, την κατάνυξη και τέλος την απόδοση δικαιοσύνης, που πραγματοποιείται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.