«Μη ρωτάς τι μπορεί η Πατρίδα σου να κάνει για σένα, ρώτησε τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτή».

Αγαπητέ Συμπατριώτη και Φίλε, ο Τζον Κένεντυ έδωσε αυτό το μήνυμα στους Αμερικανούς, σε έναν λαό που ελάχιστοι ένιωσαν ή νιώθουν την έννοια της λέξης «Πατρίδα».

Για εμάς όμως τους Ζατουνίτες, ανέκαθεν τα λόγια αυτά του Αμερικανού προέδρου μας συγκινούσαν και ιδιαίτερα το «τι μπορείς εσύ να κάνεις για αυτήν» μας παρακινούσε την αγάπη προς τη γενέτειρα μας ή την γενέτειρα των γονιών μας. 

Το όμορφο χωριό μας διαχρονικά απέδειξε ότι τα παιδιά του είχαν αυτή τη φροντίδα για την πρόοδο της γενέτειράς τους και για την ανάπτυξή της, έδωσαν ποικιλοτρόπως αγάπη ευρισκόμενοι ακόμα και ως μετανάστες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και όσοι ακόμα ζούσαν στη Ζάτουνα, αναδείχθηκαν επίλεκτα στελέχη στην κοινωνία, αρκετοί έγιναν μεγάλοι ευεργέτες και η αγάπη και η φροντίδα τους για το χωριό μας περιγράφεται στις διαθήκες τους.

Οι Ζατουνίτες δεν υστέρησαν και στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ανέδειξαν ήρωες μεγάλους ανώνυμους και επώνυμους για τη Ζάτουνα και ολόκληρη την Ελλάδα τους οποίους τιμούν μέχρι σήμερα οι Έλληνες (Στάικος Σταϊκόπουλος).

Εμείς και οι πρόγονοι μας - οι ξενιτεμένοι κατά κάποιον τρόπο Ζατουνίτες - φρόντιζαν πάντα να βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλον, να προσφέρουν αλληλοβοήθεια μεταξύ τους και να φροντίζουν για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν το χωριό μας καλύτερο. Ίδρυσαν έτσι, προ 80 ετών, τον Σύνδεσμο των εν Αθήναις και Πειραιεί Ζατουνιτών τον οποίο αγκάλιασαν με αγάπη όλοι και προσέφεραν τεράστιο έργο στη Ζάτουνα.

Με δυσκολίες και ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες, στο παρελθόν υπηρέτησαν τον Σύνδεσμο αυτό διακεκριμένοι πατριώτες μας αλλά και σήμερα μέσα στη σοβαρή οικονομική κρίση , που περνά η χώρα μας. Η Διοίκησή του πάντα φρόντιζε και φροντίζει να προσφέρει με αγάπη ότι καλύτερο θα μπορούσε για να διατηρηθούν οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Στη σημερινή όμως εποχή του internet και των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, που είναι πολύ εύκολη επικοινωνία μεταξύ μας και ο προγραμματισμός διαφόρων εκδηλώσεων, επιβάλλεται όλοι μας να επιδιώξουμε να αγκαλιάσουν τον Σύνδεσμο των Απανταχού Ζατουνιτών, - δηλαδή τις τύχες του χωριού μας, - νέοι ευέλπιδες Ζατουνίτες, τα παιδιά και τα εγγόνια της γενιάς του 1930, του 1940 και του 1950 για να ξαναδώσουν ζωή στη Ζάτουνα. Και μαζί με τα παιδιά της νέας Ζατουνίτικης γενιάς να έλθουν και οι φίλοι τους στο χωριό μας ..

Με την επιστολή του αυτή, το απερχόμενο ΔΣ του Συνδέσμου μας – που επί δύο συνεχείς θητείες τελευταία, υπηρέτησε τη Ζάτουνα γεμάτο αγάπη για την πατρίδα μας – προσκαλεί τα παιδιά μας, τα νέα Ζατουνιτόπουλα να επισκέπτονται το χωριό μας και να αγκαλιάσουν τον Συνδέσμο , τη διοίκηση του οποίου πρέπει να πάρουν στα χέρια τους. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις νοοτροπίες, τα απωθημένα και τις αντιθέσεις των παλαιών γενεών και να ξεκινήσουν οι νέοι να οργανώσουν μια νέα γενιά Ζατουνιτών με στόχο και σκοπό να επικοινωνούν μεταξύ τους και να γεμίζουν με τις δραστηριότητές τους , ικανοποίηση και χαρά στους γονείς τους και ζωή στο χωριό μας.

Ελάτε λοιπόν στην εορτή κοπής της Πίτας του Συνδέσμου των Απανταχού Ζατουνιτών στις 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστήμιου για να ανταλλάξουμε ευχές και να εκλέξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για την διετία 2016-2018 . Κανείς μας δεν περισσεύει, είμαστε όλοι απαραίτητοι και χρήσιμοι και έτσι να δώσουμε απάντηση στο μήνυμα του Τζον Κένεντυ «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας τη Ζάτουνα».