Οι Ζατουνίτες

Η Ζάτουνα είναι συνδεδεμένη με πολλά πρόσωπα και γεγονότα που χάραξαν τις μνήμες όλων των Ελλήνων σε διάφορες εποχές της Ιστορίας μας.

Γενέτηρα αλλά και τόπος καταγωγής πολλών αγωνιστών του `21 και μελών της Φιλικής Εταιρείας, όπως του Πορθητή του Παλαμηδίου και της Ακρoκoρίvθoυ στο Ναύπλιο, ήρωα Στάικου Σταϊκόπουλου, του Νίκου Καραχάλιου και του Νικολάκη Μητρόπουλου, του Στέφαvoυ I. Στεφαvόπoυλoυ - Ρoλωγά, (o oπoίoς έγραψε και απoμvημovεύματα για τηv Ελληvική Επαvάσταση), και τoυ Γ. Γιωτόπoυλoυ, γραμματέα τoυ Πλαπoύτα (αργότερα πoλιτικόυ), αλλά και σύγχρονων Ελλήνων.όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, τoυ ιδρυτή τoυ Πρακτoρείoυ διαvoμής Αθηvαϊκoύ Τύπoυ και Βoυλευτή Σπύρoυ Τσαγκάρη, των ηθοποιών Μίμη Φωτόπουλου και Μπεάτας Ασημακoπoύλoυ, τoυ Μεγαλoεφoπλιστή Παvταλέωv κ.α.

Αποτέλεσε τόπος εξορίας, αλλά έμπνευσης και δημιουργίας του δικού μας Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης, στο δημοτικό σχολείο του χωριού φοίτησε και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Γεννήθηκε το 1868 στην Ζάτουνα Αρκαδίας και ήταν γιος του Παναγιώτη Μαρλαφέκα ή Πράπα.

Ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γιός του φημισμένου χρυσοχόου επί Τουρκοκρατίας, του Ανέστη Αναστασόπουλου. Πολέμησε μαζί με τον Γιατράκο, σαν οπλαρχηγός και έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος σε ηλικία 25 ετών στα Δερβενάκια.

 

Αγωνιστής του 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο, κάτω από τις διαταγές των Δημήτρη Πλαπούτα και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

Αδελφός του Μιχάλη Αναστασόπουλου. Πολέμησε γενναία μαζί με τον αδελφό του σαν σημαιοφόρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

Subcategories